Project Description

INFORMACIJE O ISPITU

Strani je jezik obvezan predmet na državnoj maturi, a Španjolski jezik jedan je od ponuđenih izbora. Ispit se piše u dvije razine: višoj (razina A) i osnovnoj (razina B).

  • Ljetni rok: 8. lipnja u 14:00 sati

  • Jesenski rok: 20. kolovoza u 14:00 sati

Ispitom se provjeravaju tri vještine: čitanje, pisanje i slušanje, no ocjenjuje se skupnom ocjenom i nema zasebnih pragova za svaku ispitnu cjelinu.

KORISNI LINKOVI

PISANJE ISPITA

Najviše bodova donijet će ti ispitna cjelina čitanje. Dobit ćeš zadane tekstove za pročitati, a na temelju njih ćeš rješavati zadatke povezivanja i višestrukog izbora. Znakom X označi točne odgovore na listi za odgovore.

Pisanje se sastoji od pisanja sastavka čija duljina ovisi o razini na kojoj polažeš predmet. Osnovna razina piše sastavak od 50-70 riječi, dok viša razina piše sastavak od 130-150 riječi. Sastavak treba odgovoriti na zadana pitanja.

Kod slušanja dobit ćeš par minuta za pročitati zadatak, onda će se pustiti snimka nekog teksta koju je potrebno poslušati i odgovoriti na pitanja. Zadnjih pet minuta rezervirano je za prepisivanje odgovora na listu za odgovore.

0
Bodova na višoj razini
Čitanje – 35 bodova
Slušanje – 25 bodova
Pisanje (esej) – 20 bodova
0
Bodova na nižoj razini
Čitanje – 30 bodova
Slušanje – 20 bodova
Pisanje (sastavak) – 15 bodova

SAVJETI ZA USPJEŠNO POLAGANJE ISPITA

  • Kemijska olovka

Svi ispiti moraju biti ispunjeni kemijskom olovkom, i to samo plavom ili crnom.

  • Pisanje eseja ili sastavka

Isplanirajte unaprijed koliko ćete pisati esej ili sastavak i ostavite si dovoljno vremena. Napišite bilješke ili pune rečenice na list za koncept, a pred kraj lijepo prepišite esej. Pazite na rukopis, pišite čitko i jasno, te provjerite pravopisne i gramatičke greške.

Zadnjih nekoliko minuta ostavite si za provjeru svih odgovora. Sretno!