Project Description

INFORMACIJE O ISPITU

Strani je jezik obvezan predmet na državnoj maturi, francuski jezik jedna je od mogućnosti. Ispit se piše u dvije razine: višoj (razina A) i osnovnoj (razina B).

  • Ljetni rok: 10. lipnja u 14:00 sati

  • Jesenski rok: 18. kolovoza u 9:00 sati

Ispitom se provjeravaju tri vještine: čitanje, pisanje i slušanje, no ocjenjuje se skupnom ocjenom i nema zasebnih pragova za svaku ispitnu cjelinu.

KORISNI LINKOVI

PISANJE ISPITA

Najviše bodova donijet će ti ispitna cjelina čitanje. Dobit ćeš zadane tekstove za pročitati, a na temelju njih ćeš rješavati zadatke povezivanja, višestrukog izbora i kratkog odgovora. Znakom X označi točne odgovore na listi za odgovore.

Kod pisanja dobit ćeš zadan kratak opis situacije, na temelju kojeg ćeš trebati napisati sastavak od 150-180 riječi na višoj razini, odnosno 60-80 riječi na osnovnoj razini.

Slušanje se sastoji od slušanja audio snimki i odgovaranja na pitanja. Zadatak počinje čitanjem pitanja, nakon čega se dva puta sluša svaki tekst. Odgovarat ćeš na zadatke višestrukog izbora i povezivanja.

0
Bodova na višoj razini
Čitanje – 35 bodova
Pisanje – 20 bodova
Slušanje – 25 bodova
0
Bodova na nižoj razini
Čitanje – 30 bodova
Pisanje – 15 bodova
Slušanje – 20 bodova

SAVJETI ZA USPJEŠNO POLAGANJE ISPITA

  • Kemijska olovka

Svi ispiti moraju biti ispunjeni kemijskom olovkom, i to samo plavom ili crnom.

  • Pisanje eseja ili sastavka

Isplanirajte unaprijed koliko ćete pisati esej ili sastavak i ostavite si dovoljno vremena. Napišite bilješke ili pune rečenice na list za koncept, a pred kraj lijepo prepišite esej. Pazite na rukopis, pišite čitko i jasno, te provjerite pravopisne i gramatičke greške.

Zadnjih nekoliko minuta ostavite si za provjeru svih odgovora. Sretno!