Tko na maturi slijedi proceduru za “kandidate”?

  • Pristupnici koji su maturirali prije 2010.

  • Pristupnici iz sustava obrazovanja odraslih

  • Pristupnici koji su srednju školu završili izvan Hrvatske

Na državnoj maturi nema razlika između pristupnika, niti načina pisanja ispita. Svi pišu isti ispit, na isti način, i u isto vrijeme.

No, kod proceduralnih stvari poput prijave ispita ili žalbe na rezultate, postoji razlika između (nedavnih i sadašnjih) redovnih učenika i ostalih kandidata u tome što se ostali kandidati moraju sami registrirati za prijavu u sustav, te se obraćaju direktno NCVVO-u na određenim koracima, dok učenici stupaju u kontakt sa svojim ispitnim koordinatorom.

Kako se REGISTRIRATI?

Ako si srednju školu završio izvan Hrvatske ili u sustavu obrazovanja odraslih, sam se moraš registrirati kao nov korisnik na stranici Postani student. Svi podaci o korisničkoj oznaci, lozinci, PIN-u i TAN-u stići će ti u poruci na mobitel.

Nakon registracije, trebaš se prijaviti na Postani student s korisničkim podacima koje si dobio/la SMS-om.  Iz svojih svjedodbži prepiši ocjene ostvarene kroz srednjoškolsko obrazovanje na linku Moji podatci > Ocjene.

PLAĆANJE ispita

Kao kandidat za državnu maturu imaš obvezu plaćanja ispita, a uplata nama mora biti vidljiva na računu barem 30 dana prije početka roka. Za ljetni rok 2020./2021. godine, taj datum je 2. svibnja 2021.

Slanje DOKUMENATA

Dok je redovnim učenicima dovoljno provjeriti podatke, kandidati iz inozemstva trebaju poslati ovjerene preslike sljedećih dokumenata:

  • dokaz o završetku svih razreda srednje škole
  • završnu svjedodžbu srednje škole
  • prijavnicu ispita državne mature

Sve će dokumente NCVVO verificirati tek nakon što prijaviš ispite, a rok od 2. svibnja za plaćanje troškova ispita odnosi se i na tebe. Dokumenti se šalju na:

NCVVO
Dokumenti DM
Ulica Damira Tomljanovića-Gavrana 11
10 020 Zagreb

Što je PRIJAVNICA?

Prijavnica je dokument koji dostavljaju kandidati koji završavaju ili su završili četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u školskoj godini 2020./2021. u sustavu obrazovanja odraslih i kandidati koji završavaju ili su završili srednjoškolsko obrazovanje u inozemstvu.

Nakon registracije trebaš upisati ocjene koje si ostvario/la kroz srednjoškolsko obrazovanje na linku Moji podatci >> Ocjene. Nakon toga trebaš odabrati ispite koje želiš polagati na poveznici Moj odabir. Odabir ispita zaključat ćeš unosom TAN-a, a tada će se na dnu stranice pojaviti link Prijavnica.

Prijavnicu trebaš isprintati, vlastoručno je potpisati i poslati preporučenom poštom na adresu NCVVO-a. Prijavnicu možeš poslati zajedno s ostalim potrebnim dokumentima.